Címke: addurl

Megtalálják maguktól weboldalunkat a keresők?

Igen is, meg nem is… A komolyabb keresőkben a honlap pár hét után automatikusan megjelenik. A keresőrobotok járják az internetet és ha új honlapot találnak (egy másik linkről érkezve), annak a tartalmát begyűjtik adatbázisukba, majd kis idő után elérhetővé teszik a keresőknek.

Valóban ilyen egyszerű a történet?

Az indexelés a Google, a Bing és a legtöbb nagy kereső részéről automatikus, azonban szó szerint nem is garantálnak semmit, így azt sem, hogy mikor fog egy oldal bekerülni, sőt, azt sem, hogy valaha be fog kerülni minden honlap. (Idézet a Googletől: “Nem adunk minden elküldött URL-t az indexünkhöz, és nem tudjuk sem előre jelezni, sem garantálni, hogy mikor kerül sor az Ön URL-jére, illetve hogy egyáltalán sor kerül-e rá.”).”

Biztosítsuk be a bizonytalant!

Ezzel kapcsolatban idézet a Google-től:
“Érdemes webhelye oldalairól részletes Webhelytérképet készítenie, és azt elküldenie nekünk. A Webhelytérképek szolgáltatás egyszerű módot nyújt arra, hogy az összes URL-címét elhelyezze a Google indexében, és részletes jelentéseket kapjon arról, hogy oldalai hogyan jelennek meg a Google rendszerben. A Webhelytérképekkel automatikusan tájékoztathat bennünket aktuális oldalairól, valamint az oldalakon végzett frissítésekről. Vegye figyelembe, hogy a webhelytérkép elküldése nem jelent garanciát arra, hogy webhelyének összes oldalát indexeljük, illetve feltüntetjük keresési eredményeink között.”

  • Az internet más webhelyeiről szerezzünk minél több hivatkozást (linket)
  • Vegyük fel honlapunkat linkgyűjteményekbe, apróhirdetési oldalakra, cégadatbázisokba (hasonló célközönségű, de nem konkurens weboldalakra gondolok). A legjobb persze, ha maguktól vesznek fel minket…
  • Adjuk hozz URL-ünket  a Google-hoz, Bing-hez, …
  • Készítsük el robots.txt fájlunkat, hogy tudassuk a keresőkkel: mit szabad és mit nem indexelniük (ugyanezt az oldal fejrészében is megtehetjük, a megfelelő meta tegek segítségével)

Mindezek előtt…

Természetesen nem feledkezhetünk meg az oldalunk minőségéről sem: szabványos CSS, HTML és minőségi tartalom nélkül ne is küldjük be oldalunkat a keresőkhöz, hanem dolgozzunk még rajta! … de ennél jóval többet is tehetünk, olvassuk el a minőségi irányelveket és cselekedjünk (többek között) ezek szerint!

Fontos: a mennyiségnél fontosabb a minőség!