Címke: dinamikus url

Paraméteres weboldal tulajdonosok figyelem!

A Google Webmesterek/Oldalgazdák Súgója szeptember 15-én  viszonylag sok oldalon frissült, aktualizálódott. Ez a dátum hozott egy újítást is, mégpedig az egyre gyakrabban előforduló paraméteres/dinamikus weboldalak kapcsán.

Egyre többször adódik, hogy dinamikus weboldalt készítsünk és ezek egyik velejárója a paraméter is (pl. index.php?site=alap&id=23). Sokszor ezeket a paramétereket címkézésre, rendezésre, vagy más egyéb olyan dologra használjuk, ahol a tartalom lényegében nem változik (az előző példánál maradva az  index.php?site=zold&id=23 oldal tartalmában nem változott, ugyanúgy a 23-as id-jű lapot hívjuk be, csak épp zöld háttérszínnel), csak mi szeretnénk a felhasználó számára valamilyen szintű kényelmet biztosítani azzal, hogy a tartalmakat többféle úton-módon, kinézettel, címkével, … is elérhetővé tesszük számukra. Természetesen ezzel semmi baj sincs, egészen addig, amíg a keresők ezt nem vélik tartalom duplikálásnak.

Érdemes megemlíteni, hogy a három nagy (Microsoft Bing, Yahoo, Google) megállapodása alapján mindhárom kereső ismeri a canonical teget, amellyel pontosan meghatározható, hogy mely tartalom az eredeti, még ha azt több másik címről is elérhetővé tettük.

Most egy másik lehetőséget is biztosít a Google a webmesterek számára, hogy pontosabban is meghatározhassák, hogy mely paraméterek alatt elérhető tartalmak indexelhetőek és melyek nem (melyik szolgálja esetleg a sorba rendezést, vagy címkéket, stb). A Webmestereszközök felületén belül a Webhely-konfiguráció > Beállítások > Paraméterek kezelése címszó alatt paraméterek szerint egyenként meghatározható, hogy ne kövesse (feltérképezze) a kereső robot az aktuális paraméterrel rendelkező webcímeket. Segítségünkre szolgál, hogy a felületen a honlapunkon használt paraméterek is megjelennek, így akár rögtön eszünkbe is juthatnak a megfelelő nevek. Ilyesformán jelenleg 15 feltétel adható meg. A  hivatalos súgó oldal.

Hogy ne csak mindig a Google-ről legyen szó, a Yahoo hasonló megoldásáról is ejtenék pár szót. A Site Explorerbe való belépés után ha még nem adtad hozzá a listához (My Sites) a weboldalad, akkor tedd meg, majd a “Dynamic URLs” fülön adhatóak meg a paraméterek. A beállítás után a Yahoo robotjai átvizsgálják a weboldalt, majd automatikusan intézkednek az általunk megadottaknak megfelelően. A hivatalos súgó oldal.