Címke: searchwiki

Google SearchWiki: már magyarul is elérhető

Azok a felhasználók, akik a Google-fiókba bejelentkezve keresnek a Google keresőben, mostantól a magyar nyelvű felületen is találkozhatnak a SearchWiki-funkcióval. Ezzel az új kiegészítéssel a bejelentkezett felhasználók a következőképpen módosíthatják a találati oldalt:

  • legfelülre hozhatnak vagy törölhetnek találatokat,
  • új oldalakat vehetnek fel az adott keresés találati listájára,
  • megjegyzést is fűzhetnek a találatokhoz.

A módosítások a felhasználó Google-fiókjában tárolódnak, és csak az  adott felhasználónál jelennek meg, vagyis a többi felhasználó keresési eredményeire nincsenek hatással. A találatokhoz fűzött megjegyzéseket viszont mások is megtekinthetik.

A SearchWiki és az organikus találatok

A SearchWiki segítségével felhasználóink még jobban személyre szabhatják találati oldalainkat kedvenc, leggyakrabban használt találataik előre helyezésével, újak hozzáadásával, illetve nem használt, esetleg zavaró találatok eltávolításával. Fontos kiemelni azonban, hogy egy adott felhasználó SearchWiki-változtatásai nem módosítják a többi felhasználó találati listáját.

A találati oldal legalján mostantól látható új linkek segítségével új találatot adhatunk hozzá az adott kereséshez, megtekinthetjük saját megjegyzéseinket, illetve megnézhetjük, hogy az adott keresésre az egyes találatok milyen megjegyzéseket, előléptetéseket és eltávolításokat kaptak más felhasználóktól. Ezeket a megjegyzéseket és adatokat az adott webhelyek tulajdonosai nem módosíthatják, nem rejthetik el, kizárólag az azokat létrehozó felhasználók módosíthatják vagy vonhatják vissza.

A SearchWiki nem értesíti a webhely tulajdonosokat az oldalaikat érintő egyéni módosításokról, továbbá RSS-csatorna sem áll rendelkezésre az egyes keresésekkel vagy találatokkal kapcsolatos SearchWiki aktivitásról.

A kifogásolható megjegyzések eltávolítása természetesen kérhető, ez a megjegyzés melletti, a “Hasznos volt?” kérdésre válaszoló “Nem” szóra kattintva, majd ott kifogásolható tartalomként megjelölve tehető meg. Ezt nemcsak az adott webhely tulajdonosa, hanem bármely bejelentkezett felhasználónk megteheti.

A SearchWiki és a szponzorált linkek kapcsolatáról az AdWords blogon található bővebb információ.

Forrás: Google Webmester Súgócsoport