Mostantól az idő is számít a Google kereséseknél

A hivatalos Google Inside Search blog bejelentése egy újdonságról számol be, amely változtatás az összes keresés 35 százalékát érintheti. A blogban említett példa szerint az “olimpia” szó beírásakor nagy az esélye annak, hogy a felhasználó a 2012-es angliai sporteseményről szeretne többet tudni, és nem mondjuk az 1900-ban zajlott nyári játékokról (amikor is egyetlen alkalommal az olimpiák történelmében, de a krikett is a versenyszámok között szerepelt).  Magyarán, ennek a módosításnak a lényege, hogy nem kell feltétlen dátumot megadni ahhoz, hogy aktuális információkat szerezzünk. Természetesen nincs szükség erre az algoritmusra minden keresésnél, hiszen aki ételreceptre kíváncsi, annak teljesen mindegy, hogy mikor írták a receptet.

Mikor lehet fontos, hogy az aktuális idő mellett döntsön az algoritmus:

  • A közelmúlt eseményei vagy forró témák. A közelmúlt eseményei, vagy forró témák kezdődő trendek az interneten, és a netező szeretné azonnal megtalálni a legújabb információkat. Ha keressük az aktuális eseményeket, mint például a görög válság, illetve a legfrissebb adatokat, mint pl. egy kosármeccs eredménye, akkor leginkább a közelmúlt eseményei vagyunk kíváncsiak és nem pl. a régi görög csatákra, vagy egy egy évvel ezelőtti meccs végeredményére.
  • Rendszeresen ismétlődő események. Néhány eseményre sor kerül rendszeresen ismétlődő jelleggel, mint pl. az éves konferenciák,  vagy olyan események, mint az elnökválasztás. Ehhez hasonló kulcsszavak megadása esetén valószínűleg nem egy 50 évvel ezelőtti eseményre vagyunk kíváncsiak, hanem az aktuális történésekre. Vannak dolgok, amelyek gyakrabban ismétlődnek, így ha a legfrissebb NFL pontokra, vagy Exxon eredményekre keresünk, látni fogjuk a legfrissebb információkat.
  • A gyakori frissítések. Vannak olyan információk, amelyek gyakran változnak, de nem igazán forró témák, vagy ismétlődő események. Például, ha keresed a legjobb SLR kamerákat, vagy egy új autót szeretnél venni, és pl. a Subaru Impreza véleményekre vagy kíváncsi, akkor valószínűleg szeretnéd, hogy a legfrissebb információkat kapd válaszul a keresőtől.

Rengeteg olyan esetben, amely információ állandó, esetleg néhány éves, attól lehet még hasznos lehet a mi számunkra. A gyors paradicsomszósz receptje bizonyosan egy ilyen információ. Másrészt, amikor egy focimeccs eredményét keressük, lehet, hogy az egy hetes információ már túl régi. Különböző keresések különböző frissesség igénnyel jelentkeznek. Ez az algoritmikus javítás célja, hogy jobban megértsék a Googlenél, hogyan kell különbséget tenni az ilyen típusú keresések esetében, azaz az algoritmusok el tudják dönteni, hogy milyen frissességű hírekre van szükség az adott keresésnél.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük