Személyre szabott keresési találatok megszüntetése

A Google “személyre szabott keresés” funkciója átrendezett, a keresési szokásainkhoz idomított találatokat nyújt a múltbeli kereséseink alapján. Ez minden bizonnyal feltűnt már sokunk számára :). A keresések mellett leginkább azok a linkek számítanak, amelyekre a találati listából kattintottunk – ez alapján próbál az algoritmus minél testre szabottabb találatokat adni számunkra. Ebből következik, hogy akkor is másfajta eredményt kapunk, ha be vagyunk jelentkezve a Google felhasználónkkal és akkor is, ha ugyan nem vagyunk bejelentkezve, de mégis ugyanazt a számítógépet használjuk nap-mint nap keresésre, internetezésre.

Honlaptulajdonosként, webmesterként, vagy bármilyen, a területtel foglalkozó szakemberként néha jó lenne tudni, hogy honlapunk hogy áll a találati listán, pl. a könyvtárba beülő személyek hányadik oldalon találják honlapunkat. Az alábbiakban röviden leírom, hogyan lehet ezt az állapotot elérni.

Ha nem vagyunk bejelentkezve a Google fiókunkba

A keresési eredmények a böngészőnk cookie-jában tárolódnak és a korábbi keresésekkel kapcsolatos eredmények  alapján lesznek egyedire szabva. Megszüntetéséhez az alábbiakat kell tennünk:

  1. A találatok oldalának jobb felső sarkában kattintsunk az “Internetes előzmények” linkre
  2. Itt kattintsunk a “Személyre szabás kikapcsolása” lehetőségre. (Szinén a cookie-ban fog ez az információ tárolódni, így mindenki más számára is, aki használja a számítógépünket, a normál találatok fognak érkezni.)

Egyszeri alkalomra szóló megoldás, ha töröljük a cookie-kat a böngészőnkből (ekkor viszont, ha kikapcsoltuk korábban a személyre szabott keresést, akkor az előzőekben leírt két pontban írtakat ismét végre kell hajtanunk).

Keresés bejelentkezés mellett

Az adott Google fiókhoz tartozó összes internetes előzményt eltávolítja, és a továbbiakban sem fogunk egyénre szabott találatokat kapni. Egyébként egyesével is lehet a korábban testre szabott találatokat törölni.

  1. Kattintsunk a “Fiókom” linkre a Google kezdőlapján
  2. Ezen belül a “Saját termékek” melletti “Szerkesztés” feliratra
  3. Itt pedig a “Keresési előzmények törlése” linkre

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.