Szörcsöltem egyet az új magyar webkeresővel

Szörcs! néven új magyar webkereső indult. “A Szörcs egy újonnan induló független webkereső, amely kicsit másképpen működik – gondolkozik mint a többi kereső. Itthoni fejlesztőcsapatként ismerve a magyar nyelvet, a hazai internetet, addig állítgattuk a Szörcsöt, ameddig olyan találati listákat nem kaptunk, ami szerintünk a hazai igényeknek a leginkább megfelelnek.” – írják magukról a fejlesztők.

A szolgáltatást egy rövid regisztráció után lehet elérni, igazából nem értem, hogy minek a regisztráció – azaz sejteni vélem, hogy hasznosak lesznek még az így megkiadott e-mail címek. Illetve valamiféle meglepetést is sejtetnek cserébe a fejlesztők 🙂

Tisztában vagyok azzal, hogy a szolgáltatás még béta (bár ezt konkrétan, feltűnő helyen sehol sem jelzik), de mivel már lényegében szabadon elérhető, ezért bátorkodtam egy rövid tesztet készíteni róla.

Maga a felület végtelenül egyszerű, semmi sallang, mindent elsőre meg lehet találni. Szerintem a szövegezés néhol kicsit túlzottan “haveri stílust” vesz fel: “szörcsölöm”, “beállítgatások”, “szend”. Ha már szend, akkor miért nem küldés, vagy elküld, vagy egyéb magyar szóval illetik szegény gombot?
A találati lista sokkal beljebb kezdődik, mint a keresőmező. Én egy vonalba hoznám függőlegesen a kettőt, mert az én szememnek ez így zavaró (FF 3.5.1).
lapozoSzintén a találati listánál vettem észre, hogy a lapozó füleknél nem egyértelmű, hogy összesen hány oldalnyi találat van. 1-3-ig látunk találatokat, aztán a Következő gombra kattintva mindig újabb és újabb oldalak tárulnak fel. Az alábbi képen jól látható, hogy ha innen szeretnék visszajutni az 1. oldalra, az igen nehézkes volna.

Tetszik az emberbarát URL-ezés is, keresésnél se látunk ?, & jeleket, hanem szépen, olvashatóan látható az URL. Próbáljátok ki! 🙂

A keresés viszonylag gyorsan zajlik. Teszt keresési szavam saját magam volt, azaz “Szórád Előd”, így ékezetesen, idézőjelekkel. Az már most látható, hogy a description teget nem igazán veszi figyelembe a kereső. Találatként azokat a zagyva sorokat kapjuk vissza, ahol a keresett szó megtalálható. Aztán a külső támadások elleni védelem nagyon meglátszódik a weboldalon is, a második oldalra jutva a keresőszavam már \”Szórád Előd\” volt, a harmadik oldalra érve már \\\”Szórád Előd\\\”, stb. Minden bizonnyal az idézőjeleket szeretnék deaktiválni bizonyos külső támadásokat kivédendő: talán lehetne ezt másképp is. Második keresőszavam Microsoft volt. Legelső találatként nem a neves cég honlapja, hanem egy Wikipédia cikk jelent meg. Az Index-re keresve pedig még rosszabb a helyzet: valahol a 12. helyre futott be az Index címlap. Az első helyre az Index Belföld rovata érkezett, leírásként pedig a lábléc/impresszum szövege. Talán érdemes lesz ezekre is odafigyelni. Tetszett viszont, hogy rögtön pár aktuális hírt is felajánlott a rendszer, kár, hogy 2009-04-17-i hír is szerepel ezen ajánlatok között.  A Google keresésre érdekes módon már a google.hu-t kaptam első helyre.
Külön gondolkodóba ejtett, amikor olyan találatot kaptam, amely weboldal már rég nem elérhető, de a Google indexben is szerepel még valamiért és most a Szörcs-ben is megtaláltam. Most akkor saját robotokkal és algoritmussal működik a magyar kereső, vagy azért át-át emel találatokat a nagy testvértől is?
Nagyon jó dolog a weboldal előképe. Sajnos némely esetben valamiért nem kapunk előképet, illetve rossz előképet kapunk. Ez utóbbit akkor tapasztaltam, amikor találatként egy xydomain.hu/akarmi oldalt kaptam, de az előkép az xydomain.hu weboldal volt, holott a /akarmi oldal egy teljesen független, másik weboldal.

kmet

Meg tudná-e valaki mondani, hogy a fenti találat melyik weboldalra vezet? Az oké, hogy a “Kecskemét” kulcsszóra kerestem rá, a hasonló cikkek szolgáltatás valamiért eltünteti az URL-t. Legalábbis nekem hiányzik az, hogy lássam, hogy jelen esetben a http://kecskemet.blog.hu URL-t ajánlja a kereső. Az meg szintén más kérdés, hogy a Firefox buli és a KönyvesBlog szülinapi bulija miért kapcsolódik Kecskeméthez?! (Az oké, hogy blog.hu, de semmi más hasonlatosság nincs a két ajánlat és a Kecskemétblog között.)

Érdemes lesz a webmestereknek is odafigyelni erre az új magyar keresőre. A statot között majd a szorcshu/v1.0.0a (web crawler; http://szorcs.hu/webmaster/ ) user agentet kell keresgélni. Bízom benne, hogy a kapunk majd valamiféle felületet akár a sitemapek beküldésére, weboldalunk nyomon követésére, akár közvetlenebb kapcsolatot a fejlesztőkkel.

Miért kellhet a magyar kereső? “Kapásból tud magyarul és ismeri a hazai lapokat. Furán hangzik, de az, hogy egy kereső felismer egy jelzőt, le tudja szedni a ragokat egy szóról és tudja, hogy a burgonyapüré ugyanaz mint a krumplipüré nagyon-nagyon sokat számít.” – írják a fejlesztők, s igazat kell nekik adnunk. Már csak az a kérdés, hogy valóban megkapjuk-e a burgonyapüré keresésre a krumplipüré találatok egy részét is? Én kipróbáltam, próbáljátok ki ti is! Mit tapasztaltatok?

Összefoglalva egy nagyon jó kezdeményezést láthattam, a találatok között felfedezni a törekvést, hogy minél informatívabb, minél tartalmasabb keresési eredményeket kapjanak a felhasználók. Sok esetben képpel, részletes szövegezéssel segíti a felhasználót a kereső abban, hogy eldöntse, melyik weboldal adja meg a választ a keresett szóra. Ha felismeri, hogy profiloldalról, blogbejegyzésről, vagy webáruházról van szó, megpróbál egyedi találati listát mutatni – ez jó. Érdemes lehet amúgy ezt tovább finomítani úgy, hogy választhassak: részletes eredményekre vagyok-e kíváncsi, vagy csak a puritán, gyorsan áttekinthető eredményekre. A keresési eredmények jók, még kevesebb találattal bírnak, mint a máshol megszokott, de ugye egy frissen indult szolgáltatásról van szó, ami most építi fel az indexét, illetve a találatok többnyire relevánsak. Bár, ugye egy keresésnél a relevancia többnyire szubjektív. Az arculat letisztult, könnyen átlátható, egyedül a találati listáknál az URL kiemelésére, illetve a lapozásra szolgáló elemek rózsaszínén változtatnék – nem vészes, de férfi szemnek kicsit zavaró.

Sok sikert kívánok a Szörcs! csapatának, bízom benne, hogy ismertté válik a keresőjük és Magyarországon lesz végre alternatívája a Google-nek. Ehhez lehet, hogy az kell majd, hogy egy ismertebb hazai portál a kereső mellé álljon és a rajta futó kereséseket a Szörcs számára adja ki. Egy nagyon jó keresőt, kezdeményezést ismertem meg a Szörcsben, bátran ajánlom mindenkinek!

Ha további részletek érdekelnek a keresőről, úgy olvashatsz róla a blogjában, vagy figyelemmel kísérheted a csiripeléseiket is.

2 thoughts on “Szörcsöltem egyet az új magyar webkeresővel

  1. Kíváncsian várom a publikus betát. Szvsz, nem nagyon lehet megrengetni a Google hatalmát, bár több próbálkozás is volt rá, pl. Szlovákiában, de végül is kudarcba fulladtak, mert kezdték pénzért befolyásolni a találati listát. Annyi viszont biztos, hogy mindig lesznek olyanok, akik kipróbálják az új keresőket bízván, hogy végre lesznek “értelmes” böngészők és ezek a keresők alaposan megpróbálják kihámozni, hogy a kedves böngésző mit szeretne látni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük