Miért ne futtassunk ingyenes tárhelyen üzleti honlapot?

Nem kerül pénzbe. Körülbelül itt ki is fulladt azon előnyök felsorolása, amely az ingyenes tárhelyeket jellemzik.

Egyre több webmester regisztrálja az ingyenes tárhelyen hosztingolt honlapját a Google Webmester Eszközökbe. Ennek folytán gyakorta merül fel kérdésként a Webmester Súgócsoportban, hogy miért nem tudja igazolni a webhely tulajdonjogát. Nos,

  • a meta teges módszerrel azért nem, mert a szolgáltató mindenféle frammel, javascriptel helyettesíti a weboldalunk bizonyos elemeit, sőt, némelyek még azt is megengedik maguknak, hogy a meta tegeket is lecseréljék a sajátjukra. Ilyenkor természetesen a tulajdonjog igazolás nem lesz sikeres, hiszen hiába teszi be a webmester az igazoló meta teget, az oldal megjelenítésekor az már nincs, vagy nem jó helyen van a forráskódban.
  • a fájl általi ellenőrzésnél azért nem, mert az ingyenes szolgáltatók nagy része “oldal létezik” üzenetet küld vissza akkor is, ha egy adott fájl nem is létezik. Tehát, ha beírsz egy nem létező, tetszőleges fájlt a webhelyed URL címe után, akkor a böngészőnek a szerver visszaküldi azt az üzenetet, hogy az adott oldal létezik és megjeleníti a szolgáltató egyik reklámoldalát. Ez azért probléma, mert minden normális szervernek nem létező oldal esetén “oldal nem létezik” üzenetet kellene visszaküldenie, jelezve, hogy az valóban nem létezik. A Google Webmester Eszközök ellenőrzője pedig jogosan követeli meg, hogy normális hibaüzenetekkel szolgáljanak a szerverek , hiszen ki garantálja ellenkező esetben, hogy bármilyen weblapot ne igazolhassunk magunknak?!

Sok webhely tulajdonos bízik abban, hogy a webhelyen található e-mailes üzenetküldő form segítségével megkapja majd a neki küldött e-maileket. Az egy dolog, hogy sok helyen a mail() függvény (a levelek kiküldését biztosító függvény) le van tiltva, a másik probléma az szokott lenni, hogy a kiküldhető levelek száma korlátozott (így ha egy nap túllépték a korlátot, úgy a többi levél már nem érkezik meg), vagy épp valamiféle hiba miatt a levél meg sem érkezik a címzetthez.

A webmesterek állandó problémája, hogy hogyan is telepítsenek egy működő Drupal, Joomla, vagy épp WordPress alapú honlapot – hogy csak a legnépszerűbbeket említsem. Letiltott funkciók, .htaccess tiltása, akadozó mysql kapcsolat nehezítik a telepítést, üzemeltetést.

Az ügyfélszolgálat hiánya szintén gond szokott lenni.

Sok ingyenes tárhely biztosít ma már domain regisztrációt. Sajnos a saját domaines honlapoknál sem biztosított a Webmester Eszközökbe való regisztráció, hiszen ugyanazon szerverbeállítások vonatkoznak rájuk is. Sőt, a legtöbb esetben a felesleges framek is ott maradnak a forráskódban, csak 0px-elesre veszik, vagy más módszerrel a böngészőben való megjelenítésnél eltüntetik. Magyarán mégsem teljesen a webmester felügyeli azt, hogy mi is történik a honlap forráskódjával.

Érdemes szót ejteni a biztonságról is, tapasztalataink szerint a legtöbb fertőzött webhely ilyen szolgáltatón található, hiszen nem biztosított az alapvető védelem kiépítése (.htaccess, .ftpaccess feltöltésének lehetősége, biztonságos FTP kapcsolat, stb).

Legvégül pedig talán megemlítenem sem kell: reklámot kapunk pop-uként, vagy a felső sávba. Azt pedig valljuk be, egy üzleti honlapnál nem túl meggyőző, ha azt látja a megrendelő, hogy havi egy pizza árát nem tudja/akarja a cég internetes megjelenésére áldozni, hanem reklámokkal és más egyéb megoldásokkal teszi kiszolgáltatottá a látogatóját, potenciális megrendelőjét. A cegnev@freemail.hu-s e-mail hivatalos céges e-mail megítéléséről pedig ne is beszéljünk.

Természetesen, akinek nem inge, ne vegye magára, – gondolok itt a tárhelyszolgáltatókra; de cégeknek, vállalkozásoknak mindenképpen javasolt arra áldozni, hogy milyen képet mutat magáról az interneten. Hiszen, az irodát sem plakátoljuk ki mindenféle izgő-mozgó reklámmal, igénytelen megoldásokkal.

2 thoughts on “Miért ne futtassunk ingyenes tárhelyen üzleti honlapot?

  1. Teljesen jogos a cikk és egyértelmű, hogy soha, semmilyen körülmények között nem ajánlanám egy vállalkozásnak (sem), hogy ingyenes tárhelyre tegye a weboldalát. Ezzel gyakorlatilag 90%-ot egyből elvesz a lehetséges hatékonyságból.

    Viszont a második bekezdésben írt fájl feltöltési dolog sántít, nincs igazán értelme, hiszen semmi köze a fájl feltöltésnek ahhoz, hogy a szerver “az oldal létezik”-et ad vissza akkor is ha nem létezik. Hiszen ha feltöltöd a google által adott fájlt akkor az létezik és helyesen adja vissza a szerver, a google is elfogadja. Ennek nincs köze ahhoz amit írtál. Szóval ez így kissé mellé ment szerintem.

    De mint írtam maga a cikk telitalálat, egyszerűen nem szabad egy vállalkozásnak ingyenes tárhelyen weboldalt üzemeltetni. Annál még az is jobb ha egyáltalán nincs is.

  2. @Chrome Ball: akár hiszed, akár nem, a Webmester Eszközök figyeli azt is, hogy milyen fejlécet küld vissza a szerver és ha nem létező oldal esetén és “oldal létezik” fejlécet küld vissza, akkor nem fogja elfogadni a feltöltött ellenőrző fájlodat.
    Szóval abszolút nem ment mellé a cikk, csupán csak te voltál figyelmetlen…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük